
 

Response to List of Consultation Questions 

 

This is a personal response from Professor Stewart Brymer WS to the list  of consultation questions posed 
by Registers of Scotland with regard to the Land Registration Etc. (Scotland) Act 2012. It is, in places, brief 
to reflect previous involvement with the Advisory Group to the Scottish Law Commission. 

 

Question 1: Do you agree that the Keeper should use separate title sheets for the landlord's and tenant's 
rights on all occasions rather than opting to use a single title sheet? 

Comment: On balance I agree with the proposed practice for the reasons outlined in the Consultation Document. 

 

Question 2: Do you agree with the proposed change of name and terminology for this entry? 

Comment: Yes I do. 

 

Question 3: Do you agree that a schedule in the property section is the appropriate means to reflect the 
cross-referral to other title sheets? 

Comment: I agree with this proposal. 

 

Question 4: Do you consider that the "date title sheet updated to" should continue to be reflected in the title 
sheet and provision made in the Rules? 

Comment: Yes, for the reasons outlined in para 1.14. I find this useful and I am sure that most solicitors feel likewise. 

 

Question 5: Do you agree that the Keeper should omit from the property section of the title sheet details of 
the map reference and size of a registered plot? 

Comment: The reason given for this proposal is sound. The Cadastral Map will have all of this information. 
Personally, I would still prefer to see the map reference and the size of a registered plot in the property section of the 
title sheet. Indeed, I would go further and add the property’s Unique Property Reference Number. 

 

Question 6: Do you agree that the Keeper should continue to disclose the consideration in the 
proprietorship section and provide for this in the Rules? 

Comment: Yes 

 

Question 7: Do you agree that the date of entry should no longer be included in the title sheet?  

Comment: No. I see no real reason for this information not being included as provided for currently. 



 

 

Question 8: Do you agree with the proposed approach for the removal of extinct overriding interests no 
longer required to be entered? 

Comment: Yes I agree with this proposal for the reasons given. 

 

Question 9: Has the reference in the property section to a deed constituting a servitude been of assistance 
to you? 

Frequently  Infrequently  Never 

 

Question 10: Do you agree that the Land Register should not reflect information regarding occupancy 
rights? 

Comment: Yes 

 

Question 11: Do you agree that discontiguous areas of land that are relative to each other by ownership and 
purpose may be grouped as a single cadastral unit? 

Comment: Yes 

 

Question 12: Do you agree that the seabed should be designated as a single operational area?  

Comment: Yes 

 

Question 13: Do you agree that the description of a seabed plot should comprise a verbal description, a 
description by reference to longitude and latitude coordinates and a plan? 

Comment: Yes 

 

Question 14: Do you consider that where such information is submitted to the Keeper that it should be 
included in the property section? 

Comment: Yes 

 

Question 15: Do you consider that a table of latitude and longitude coordinates should be utilised where all 
or part of the plot is covered by water i.e. should not be limited to seabed plots only? 

Comment: Yes 

 



 

Question 16: Do you consider that including the plan of the individual flat as supplementary data to the title 
sheet is helpful? 

Comment: Yes. This will be very helpful on occasion. 

 

Question 17: Do you consider that including the plan of the individual area leased as supplementary data to 
the lease title sheet is more helpful than showing the data on the cadastral unit? 

Comment: Yes 

 

Question 18:  Do you agree that where an area of common ground is affected by the 25-metre rule, the whole 
of the common area should be treated as a separate cadastral unit? 

Comment: Yes 

 

Question 19: Do you accept that where historical conveyancing  does not quantify the share, where common 
law rules apply the Keeper should require specification of shares in the deed to be registered? 

Comment: Yes. This is sensible. 

 

Question 20: Do you agree that where multiple plots of land with differing uses are owned in common, the 
shared areas should be grouped as a single cadastral unit? 

Comment: Yes 

 

Question 21: Do you agree that a list of registrable deeds together with the enactment under which they are 
registrable will assist you in completion of the application form? 

Comment: Yes 

 

Question 22:  Do you agree with this approach for supporting documentation? 

Comment: Yes I do. 

 

Question 23: Do you agree that reference to an individual house plot from an approved development plan is 
sufficient to describe the part of the plot in terms of the conditions of registration? 

Comment: Yes 

 

 



 

Question 24: Do you agree that the Keeper should issue an email to acknowledge when an application for 
registration is entered onto the application record? 

Comment: Yes. I see no reason why not. 

 

Question 25: Do you agree that the provisional title number should be contained in the acknowledgement? 

Comment: Yes 

 

Question 26: Do you agree that the acknowledgement  should also contain the other information that is 
currently included, namely details of the subjects, deed, parties, date of registration and application 
number? 

Comment: Yes 

 

Question 27: Do you agree that, in the limited circumstances where they will be permitted, the requisition 
policy should be applied equally to all application types? 

Comment: Yes 

 

Question 28: Do you agree that nothing further on requisitions is required in the Rules? 

 

Comment: Yes 

 

Question 29: Do you agree that a period of standover of 30 days in relation to requisitions made under the 
Act is appropriate? 

Comment: Yes I do. 

 

Question 30: Do you agree that notification upon the acceptance, rejection or withdrawal of an application 
should be by electronic means only? 

Comment: Yes 

 

Question 31: Do you agree that the applicant should provide an email address for the granter or the 
granter's agent on the application form? 

Comment: I can see no reason why not. This information should be known to the applicant.



 

Question 32: Do you agree that where no email address is available in respect of the notification provisions 
relating to automatic plot registration, Keeper-induced registration, prescriptive claimants or rectification 
that the Keeper should notify by post to the last known address of the person? 

Comment: Agreed 

 

Question 33: Do you consider that in terms of section 41 the Keeper should notify only the proprietor of the 
plot of land registered as a result of an automatic plot registration under section 25? 

Comment: Yes 

 

Question 34: Do you agree that the Keeper's policies for evidence of possession in terms of section 43 (3) 
should be set out in guidance rather than prescribed in the Rules? 

Comment: Yes. This allows for flexibility – although the existing policy can hardly be described as being overly 
flexible. 

 

Question 35: Do you agree that the types of evidence set out above should be required and that guidance 
on the appropriate wording of affidavit evidence should be provided? 

Comment: This is sensible. 

 

Question 36: Do you agree that the requirements for evidence of notification in terms of section 43(4) 
should be set out in guidance rather than prescribed in the Rules? 

Comment: Yes 

 

Question 37: Do you agree that notification under section 43(4) should be by recorded delivery mail in order 
to satisfy the Keeper that notification has taken place? 

Comment: Absolutely. 

 

Question 38: Do you agree that the requirement  for recorded delivery mail and a prescribed style for giving 
notice should be included in the Rules? 

Comment: Yes 

 

 



 

Question 39: Do you agree that under section 45(1) the Keeper should only re-notify those persons already 
notified by the applicant under section 43(4)? 

Comment: Yes 

 

Question 40: Do you agree that where notification has already taken place under section 43(4)(a) or (b) then 
notification by the Keeper should be by mail (but not recorded delivery) to the same address? 

Comment: I understand the reasoning behind the proposal but feel that notification by recorded delivery mail 
remains appropriate. This is a notification of significance. 

 

Question 41: Do you agree that in terms of section 45(2) where the numbers involved could make individual 
notification prohibitive the Keeper should explore alternatives such as notification to a residents' 
association? 

Comment: Yes 

 

Question 42: Do you agree that the Rules should make further provision regarding a minimum period for 
notification to take place prior to a prescriptive claimant application being submitted? 

Comment: Yes 

 

Question 43: If so, do you agree that 60 days is a suitable period? 

Comment: Yes 

 

Question 44: Do you agree that draft styles should be developed for decrees of reduction and orders for 
rectification of documents, and that the Keeper should seek to have these styles included in the Rules of 
Court? 

Comment: Yes. This is a good proposal. 

 

Question 45: Do you agree that the Keeper should publish guidance on the registration criteria for arbitral 
awards in advance of the designated day? 

Comment: Agreed 

 

 



 

Question 46: Do you agree that the advance notice form should include both the application form and the 
advance notice in one document? 

Comment: Agreed 

 

Question 47: Do you agree that a plan capable of allowing the plot of ground to be identified should be a 
requirement  for an advance notice for a deed that will be a breakaway deed from subjects in the Sasine 
Register? 

Comment: this is sensible. 

 

Question 48: Do you agree that the end of the protected period is the appropriate time to remove the 
delineation from the cadastral map? 

Comment: Yes 

 

Question 49: Would you see a benefit in any other unilateral deed being included in an Order under section 
64? If so, what deeds do you feel would be appropriate for inclusion? 

Comment: Not really at this stage. To be honest, I am not entirely clear why a Charging Order needs the protection 
of an Advance Notice. 

 

Question 50: Do you agree that the name of the deed used to register a fixed boundary agreement should 
be Shifting Boundary Agreement? 

Comment: Yes 

 

Question 51: Do you agree that the note in the property section of the affected title sheets should be drafted 
as follows? 

Comment: No draft produced. I am happy to leave this to Registers to agree. 

 

Question 52: Do you agree that the property section is the appropriate place to enter a caveat against the 
title? 

Comment: Yes. This is consistent with the objective of the Land Register being  transparent. 

 

 



 

Question 53: Do you agree that requests to vary warranty in between registration events should be 
submitted on a specified form? 

Comment: Agreed. 

 

Question 54: Do you agree that the Keeper should not restrict warranty purely on the basis of the existence 
of a caveat? 

Comment: I could not countenance it being otherwise. 

 

Question 55: Do you agree that for warranty granted as part of a registration under section 25 or 29 there 
should be a statement on the title sheet to show that warranty was granted under section 74? 

Comment: Agreed. 

 

Question 56: Do you agree that any interest rate paid on claims for compensation should be aligned to the 
Bank of England Base Rate? 

 

Comment: Yes 

 

Question 57: Do you agree that the persons to be notified of a rectification should not be prescribed in the 
Rules? 

Comment: Yes 

 

Question 58: Do you agree that the parties consenting to rectification should be capable of demonstrating 
that they would have title and interest to be heard in court on the issue? 

Comment: This is appropriate 

 

Question 59:  Do you agree that the Keeper should only consider the removing a burden as a result of 
section 50 of the Title Conditions (Scotland) Act 2003 where she is provided with details of a manifest 
inaccuracy in a particular title sheet and the manner of rectification sought? 

Comment: Yes 

 



 

Question 60: Do you consider that where realignment may not have occurred, other than in exceptional 
cases where matters are beyond doubt, the Keeper can only rectify where judicial determination has 
established that the register is inaccurate? 

Comment: Yes 

 

Question 61: In which circumstances would you need an extract with evidential status showing more than 
one cadastral unit at a time? 

Comment: Query? 

 

Question 62: Do you agree that access to the Keeper's registers should be provided for by order of the 
Scottish Ministers and that such access should continue via the Customer Service Centres by letter, email 
or in person? 

Comment: Agreed 

 

Question 63: Do you agree that an optional form to inform the Keeper of potential manifest inaccuracies in 
the land register should be prescribed in the Rules? 

Comment: Yes. This is sensible. 

 

Question 64: Do you agree that the Rules should prescribe only one application form? 

Comment: Yes 

 

Question 65: Do you agree that the Rules should prescribe an optional form to obtain extracts of the title 
sheet, cadastral map or document in the archive record? 

Comment: Yes 

 

Question 66: The Act as a whole: Please give additional comments about any aspect of implementation of 
the Act and related matters here. 

 

Comment: I have nothing further to add at this point in time other than the Keeper might continue to have regard to 
the balance between her being the custodian of State indemnity and the position of those who reply on and interact 
with the Land Register. There is a perception that the Keeper is seeking to place more responsibility on solicitors. 
That, of itself, is not wrong so long as it is done after full and proper consultation.
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