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We refer to the Scottish Government’s Consultation Paper of September 2013, 
inviting written responses in relation to the above.   The Faculty has studied the Act of 
2012, the Scottish Law Commission Report and the questions posed in the 
Consultation Paper.  
 
By way of general comment the Faculty was alive to the fact that its members, whilst 
experienced in issues of property and land litigation, do not have the experience of the 
practicalities of registration, and connected administration, that other consultees will 
enjoy.  The extent to which members of the Faculty felt able to pass comment on 
questions in the Paper which engaged in the finer detail of administration of the 
registration of titles was limited and in such instances general agreement with the 
questions posed was considered to be the appropriate response.   
  
A number of Questions contained within the Consultation Paper fall to be agreed in 
general terms by the Faculty in light of its observations in the preceding paragraph.  
Such Questions (which are not repeated) are simply answered “Yes”.  Additionally 
the Faculty did consider and have comments in respect of a number of Questions 
posed.  In such circumstances the Question is repeated before the Faculty’s answer.  
The response of the Faculty is as follows: 
 
Part 1 – Land Register 
 
Q1 to 7 
 

Yes 
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Q8 – Do you agree with the proposed approach for the removal of overriding 
interests no longer required to be entered? 
 

Yes.  The Faculty understands the question to relate only to the intended 
approach of the Keeper in the removal of noted interests which should no 
longer appear on the Register.   

 
Q9 – Has the reference in the property section to a deed constituting a servitude been 
of assistance to you? 
 

The Faculty has no knowledge of any particular occasion where reference had 
been of assistance.  In a servitude constituted by deed before the registration of 
either tenement, the Faculty considers that the terms of the deed will be 
critical, and anything which might assist in tracing it would be useful. Of 
course, in such a situation, where the dominant tenement is presumably being 
registered, the constitutive deed will presumably have been produced to the 
Keeper, and a copy retained on the archive record. 

 
Q10 to 12 
 

Yes. 
 
Q13 – Do you consider that the description of a seabed plot should comprise a verbal 
description, a description by reference to longitude and latitude coordinates, and a 
plan? 
 

Yes.  The Faculty did not consider such a requirement unreasonable, albeit it 
did question whether a verbal description would always be necessary in 
addition to the other two elements. 

 
Q14 to 20 
 

Yes. 
 
Part 2 – Registration 
 
Q21 to 29 
 

Yes. 
 
Q30 – Do you agree that notification upon the acceptance, rejection or withdrawal of 
an application should be by electronic means only? 
 

No.  The Faculty agreed that use of electronic communication was to be 
encouraged, but it was not satisfied that notification solely by email conformed 
to the Keeper’s obligation under section 40(1) and (2) that she “must notify”, 
even when allowing for the qualification of “reasonable practicability” found 
in section 40(3).  The Faculty doubted that the Keeper could make provision of 
an email address a mandatory requirement for applications, as this is not 
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considered by the Faculty to be strictly necessary to enable the Keeper to 
comply with her duties under Part I of the Act.  If no email address were 
available for the intended recipient the mandatory notification should be made 
by other means. 

 
Q31 – Do you agree that the applicant should provide an email address for the 
granter or the granter’s agent on the application form? 
 

No.  Whilst the Faculty agreed that email addresses should be requested, they 
recognised that there may be occasions where the granter may not have an 
email address, or has failed to supply it to the applicant. 

 
Q32 
 

Yes. 
 
Q33 – Do you consider that in terms of section 41 the Keeper should notify only the 
proprietor of the plot of land registered as a result of an automatic plot registration 
under section 25? 
 

No.  The Faculty considered that the holder of any existing subordinate real 
right should be notified, subject only to the reasonable practicability 
qualification.  The Faculty noted that a blanket policy in terms set out in the 
question may act as a fetter upon the Keeper’s discretion. 

 
Q34  
 

Yes. 
 
Q35 – Do you agree that the types of evidence set out above should be required and 
that guidance on the appropriate wording of affidavit evidence should be provided? 
 

Yes.  The Faculty considered there to be merit in providing guidance as to the 
topics which an affidavit would be expected to cover, however it considered 
that such guidance should be in general terms. 

 
Q36 to 43 
 

Yes. 
 
Part 3 – Competence and Effect of Registration 
 
Q44 – Do you agree that draft styles should be developed for decrees of reduction and 
orders for rectification of documents, and that the Keeper should seek to have styles 
introduced in the Rules of Court? 
 

Yes.  Subject always to proper consultation with, and the agreement of, the 
Lord President, the Faculty agreed that illustrative styles, and guidance on the 
minimum information required to enable the Keeper to register a decree of 
reduction of a deed, would be of assistance. The question as to whether it 



4 
 

would be necessary or desirable to make provision in the Rules of Court for 
content requirements for, or styles of, conclusion in actions of reduction of 
deeds is a matter for consideration by the Scottish Civil Justice Council. 

 
Q45 
 

Yes. 
 
Part 4 – Advance Notices 
 
Q46 to 48  
 

Yes. 
 
Q49 – Would you see a benefit in any other unilateral deed being included in an 
Order under section 64? 
 

Possibly. In principle, the Faculty considered that any deed capable of creating 
or affecting real rights, which could be defeated by the intervening act of the 
holder of the principal real right might benefit from the advance notice system, 
but they are unable to suggest any further examples. 

 
Part 5 – Inaccuracies in the Register 
 
Q50  
 

Yes. 
 
Q51 – Do you agree that the note in the property section of the affected title sheets 
should be drafted as follows? 
 

No.  The Faculty considered that the effect of the wording would be clearer, 
particularly from the perspective of a layperson, if the word “agreed” 
contained in the Keeper’s proposed wording were replaced with “fixed by 
agreement”. 

 
Part 6 - Caveats 
 
Q52 
 

Yes. 
 
Part 7 – Keeper’s Warranty 
 
Q53 to 55 
 

Yes. 
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Q56 – Do you agree that any interest rate paid on claims for compensation should be 
aligned to the Bank of England Base Rate? 
 

Yes, depending on what relationship to base rate is proposed.  The Faculty 
recognised that in times of high interest rates, a rate which was intended to be 
purely compensatory, rather than penal, was sometimes fixed at a level below 
base rate. With base rate standing at an all time low of 0.5%, interest has 
effectively been wiped out in some cases. Unless the rate is intended to be the 
same as, or above, base rate, a variable rate tied to base rate, with a fixed 
minimum (of, say 0.5%), might be one way of addressing those two extremes. 

 
Part 8 – Rectification to the Register  
 
Q57 to 59  
 

Yes. 
 
Part 9 – Rights of Persons Acquiring etc in Good Faith 
 
Q60 – Do you consider that where realignment may not have occurred, other than in 
exceptional cases where matters are beyond doubt, the Keeper can only rectify where 
judicial determination has established that the register is inaccurate? 
 

Yes.  The Faculty considered that the test for consent should be the same as for 
a right to appear in any litigation concerning rectification. 

 
Part 11 – Miscellaneous and General 
 
Q61 – In which circumstances would you need an extract with evidential status 
showing more than one cadastral unit at a time? 
 

The Faculty could not conceive of a situation where that would be necessary. 
They did recognise there may be cases relating to boundaries between, or 
rights over or pertaining to, a plurality of cadastral units, where it would be 
desirable to put before the court a single map, with the evidential status of an 
extract, showing the relationship between them; however, it was recognised 
that in such cases composite plans can usually be prepared by an expert, and 
spoken to in evidence by him or her. 

 
 
Q62 to 65 
 

Yes. 
 
Q66 – Please give additional comments about any aspect of implementation of the Act 
and related matters here: 
 

The Faculty has nothing further to add. 
 


